Pojęcie diety znane jest każdemu z nas, zwłaszcza w kontekście odchudzania. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, iż żywienie może mieć istotny wpływ na naszą psychikę. Naukowcy z całego świata od lat prowadzą badania nad wpływem poszczególnych substancji w żywności na funkcjonowanie całego organizmu ludzkiego. Udowodniono, iż mózg człowieka nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo bez odpowiedniej ilości glukozy. Jeśli dostarczymy mu niezbędnych składników, pracuje intensywnie, produkuje optymalne ilości serotoniny, czyli neuroprzekaźnika, który wypełnia każdą komórkę układu nerwowego. To właśnie ona odpowiada za nasze samopoczucie psychiczne, wytrzymałość na ból, a nawet apetyt.
Jeśli przez dłuższy czas czujemy apatię, rozdrażnienie i brak chęci na wykonywanie zajęć, które wcześniej sprawiały nam radość, oznacza to, iż nasz mózg wysyła nam sygnały, że zwyczajnie jest niedożywiony. Konsekwencją jest wytwarzanie zbyt małej ilości wyżej wspomnianej serotoniny. Aby układ nerwowy mógł funkcjonować prawidłowo, należy dostarczyć mu odpowiedniej ilości składników odżywczych, które w procesie przemiany materii ulegną zamianie w glukozę.
Dowiedz się, jakimi produktami zapełnić lodówkę, aby cieszyć się lepszym samopoczuciem.
Witaminy z grupy BDla pracy układu nerwowego niezwykle istotne są witaminy z grupy B (z naciskiem na witaminę B6), które odpowiadają za łagodzenie napięcia, dodają niezbędnej energii oraz biorą udział w syntezie serotoniny. Znajdziemy je przede wszystkim w: rybach, kaszach, drożdżach, ciemnym pieczywie, zielonych warzywach oraz kiełkach.
MagnezNa pewno niejednokrotnie słyszałeś, iż magnez wpływa na polepszenie koncentracji i ułatwia proces uczenia się, co oczywiście jest prawdą. Jego działanie opiera się także o utrzymanie właściwego napięcia w komórkach nerwowych, dzięki czemu zły nastrój zostaje zniwelowany. Wchłanianie magnezu warto wspomóc suplementacją witaminy B6 oraz wapnia (który również odpowiada za regulację funkcjonowania nerwów). Źródłem magnezu są m.in: produkty zbożowe, orzechy, nasiona, zielone warzywa.
Jakie produkty należy ograniczyć?Warto wspomnieć, iż aby na długo cieszyć się świetnym samopoczuciem, niezbędne jest nie tylko wprowadzenie do swojego jadłospisu konkretnych produktów, ale również wyeliminowanie negatywnych nawyków żywieniowych. Ogranicz spożywanie cukrów prostych, które znajdują się przede wszystkim w słodyczach. Ich wchłanianie odbywa się ekspresowo, mózg zostaje odżywiony, ale energia, którą pozyskuje z tego typu pokarmu, jest niewystarczająca do odpowiedniej pracy. Jak wykazują ankiety medyczne - osoby zajadające się słodyczami kilka razy dziennie, o wiele częściej odczuwają zmęczenie, poddenerwowanie i spadek nastroju niż te, które jedzą słodycze sporadycznie.
Oczywistym jest fakt, iż niezbędne będzie również ograniczenie spożywania alkoholu. Ta wiadomość może Cię zdziwić, bo przecież dwa piwa lub kilka drinków z pozoru wpływają na odprężenie naszego organizmu oraz uspokojenie myśli. Jednak trunki spożywane często (zwłaszcza w istotnych ilościach) niosą negatywne skutki. Zaburzają funkcje witamin z grupy B, które są przecież niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego. Poleca się również zmniejszenie ilości spożywania żółtych serów, ponieważ mogą zawierać wysoką zawartość fosforu, utrudniającego przyswajalność magnezu.
Czy konieczne jest całkowite zrezygnowanie ze słodyczy i alkoholu?Oczywiście, że nie. Naukowo stwierdzono, iż wypicie jednej lampki wina może przynieść niemałe korzyści dla naszego zdrowia. Podobnie sprawa wygląda w przypadku słodkich przekąsek, jednak w tym wypadku, musisz zwrócić szczególną uwagę na ich skład. Najczęściej te, które kupujemy w sklepie są pełne substancji szkodliwych. Warto abyś niezdrowe słodycze zamienił na gorzką czekoladę, z wysoką zawartością kakao (jest ono bogatym źródłem magnezu). Zadbaj również o spożywanie owoców, które mogą stanowić świetną przekąskę.